Savis consells

30516082_1985399211698562_6271930168139317248_o

M’agradava, perquè era una dona valenta i sense pèls a la llengua. Era un llibre obert, una enciclopèdia de la vida, inconformista, irreverent, gaudia trencant esquemes. L’admirava, era un dels meus referents. 

Vaig tenir l’immensa sort de conèixer-la el 7 d’abril de 2018 a la IV Trobada d’autors de Gregal, quan tot just feia dos mesos que havia signat el meu contracte amb l’editorial. Aquell matí, el nostre editor, ens va convidar a esmorzar i la vaig veure asseguda en un raconet i vaig anar a saludar-la. Somreia. De seguida em va preguntar pels meus llibres i li vaig contestar que, de moment, encara no en tenia cap de publicat, l’any vinent. «He escrit les memòries del meu avi, un soldat republicà exiliat a França més de trenta anys». I va fer un «Ohhhh!» tan emotiu, que li va sortir de dins. I continuà amb un: «és el millor homenatge que li pots fer!». I sempre més hi he pensat, sobretot quan el presento i veig com de bé l’acullen.

Cap a migdia ens va donar una lliçó magistral. Vaig agafar notes, volia recordar tot el que ens deixava anar a raig:

  • La literatura és un art. 
  • La lectura és una font de plaer, dispara el pensament. 
  • Un bon llibre et fa pensar i sentir. 
  • Llegir és aconseguir treure suc a un llibre. 
  • La força que té la paraula dita. 
  • No llegiu massa, llegiu poquet, llegiu bo.

 També ens va confessar quatre secrets per escriure bé:

  • Anotar somnis, trobades…
  • Escriure en dos temps.
  • Llegir com a escriptor. Espiem els escriptors que ens agraden. Plagieu, incorporeu!
  • Escriure cada dia. Disciplina, disciplina i disciplina. Encara que només siguin deu línees. 

«Sigueu auto exigents. No us deixeu comprar per les modes ni pels premis  literaris! No escriviu mai per enlluernar els amics! Heu d’escriure el que voleu escriure. Cal tenir un tema…».

I cap al final ens va dir, convençuda: «L’amor no existeix, el van inventar els trobadors». 

Gràcies, Isabel, espero que hagis tingut una bona mort, aquella que tant desitjaves.