Quan calmin els mals vents, tornaré

quan calmin els mals vents, tornarÉTot va començar després de veure a la televisió un reportatge sobre el camp d’Argelers. Un d’aquells homes era el meu avi. L’endemà vaig anar a buscar els documents que conservava del seu exili. Els vaig ordenar cronològicament i vaig iniciar la recerca. Dos anys d’investigació, un munt de sorpreses, de troballes inesperades, d’emocions a flor de pell.
I amb un somriure als llavis, rebo aquesta preciosa recompensa.
Quan calmin els mals vents, tornaré és la meva primera novel·la.

SINOPSI

Gabriel García Márquez deia que tots tenim tres vides: una de pública, una de privada i una de secreta. L’autora ha convertit la història del seu avi en l’eix vertebral d’aquesta obra que reivindica la memòria –secreta, en molts aspectes– dels protagonistes de la Guerra Civil i, sobretot, de l’exili. Vides plenes de dolor, de solitud, de misèria i de silenci.
Ell va ser una de les gairebé cinc-centes mil persones que es van haver d’exiliar d’Espanya a causa de la Guerra Civil. No militava en cap partit polític, ni volia anar a la guerra, n’havia perdudes moltes pel camí. El van mobilitzar el maig de 1938 i va ser destinat a la Flotilla de Vigilancia y Defensa Antisubmarina de Cataluña. Posteriorment, i dalt del guardacostes Alcaudón, va marxar cap a terres franceses.
La seva vida es va apagar. O, potser no?

Enllaç Editorial Gregal