
No poden tornar enrere, tot és destrucció. L’enemic avança amb pas ferm. La tripulació no se’n conforma. Uns reneguen, d’altres rondinen. El capità no els obliga a res, que cadascú prengui la decisió que més convenient cregui. Alguns homes abandonen el vaixell. Molts d’ells, enfilen el camí a peu cap a la frontera. Uns pocs, decideixen tornar a casa, l’enyor els pesa dins el pit com una llosa.
El soldat republicà Josep Francès, acata les ordres i roman a bord. Nord enllà, hi ha esperança, pensa.
Posen rumb cap a França quan al campanar toquen les deu del matí. Abans, han de recalar a Port de la Selva, els calen algunes peces per acabar de muntar el canó.
Nord enllà, què els espera? Des d’un foraniu del casc del vellot guardacostes albira un esplendorós horitzó. No té por dels canvis, la seva vida sempre ha estat plena de canvis! Però, i si mai més no torna a veure vius els de casa? Això sí que l’amoïna. Sent un calfred i els ulls se li humitegen. Tremola. Si per un moment, pogués tornar enrere…

T'agrada:
M'agrada S'està carregant...
Relacionats
Publicat per pilarfrances
Llegir i escriure han estat sempre dues de les meves grans passions. Em vaig endinsar en el bell art de la creació literària quan investigava una els documents i fotografies del meu avi, aquella història, la d’un mariner republicà exiliat a França més de trenta anys, s’havia de conèixer. Dos anys de recerca, un any per escriure-les i, finalment, l’Editorial Gregal em comprà els drets i el gener de 2019 sortiren publicades amb el títol Quan calmin els mals vents, tornaré.
Gràcies a aquest projecte de memòria històrica, n’he pogut fer d’altres, com La repressió franquista a Santa Cristina d’Aro (1939-1944) publicat el 2021; Pals: Guerra Civil, franquisme i repressió (1939-1947) publicat el desembre de 2022 o Trenta-set cartes i sis poemes d’amor, la biografia d’Eugeni Gurnés Bou, alcalde cenetista de Llagostera afusellat a Girona l’any 1943 que s'editarà aquest maig a Stonberg Edicions.
L’abril passat em van atorgar el 5è Premi Empordà de Novel•la per Tot passa dues vegades, publicada el setembre per Brau Edicions.
Aquest febrer, Lluny del Ramat Edicions, treurà al mercat un recull de contes, Històries de Tramuntana, i dins hi podreu llegir La sal de la vida, una història intimista protagonitzada per una consellera telefònica.
Segueixo escrivint...
Visualitza totes les entrades de pilarfrances