Avui, més que mai…

Divendres, acabada la presentació del meu darrer llibre, Trenta-set cartes i sis poemes d’amor. La correspondència íntima d’Eugeni Gurnés Bou (1939-1943) i, els agraïments, vaig dir aquestes paraules, escrites durant la setmana a rajaploma. 

Aquella vesprada commemoràvem el 92 aniversari de l’adveniment de la Segona República, els 46 anys del retorn de l’Eugeni a Llagostera —la família el pogué desenterrar de la fosa comuna d’amagat i en silenci— i, ben aviat, els 80 anys del seu afusellament, dut a terme la matinada del 7 de maig de 1943 a les parets del cementiri de Girona.

Aquest fou el meu sentit homenatge a tots ells:

Avui, més que mai, un tendre record per a tots els qui aconseguiren, legítimament, la Segona República. Aquells qui, en paraules del poeta Federico García Lorca, en la bandera de la libertad bordaron el amor más grande de su vida.

    Avui, més que mai, un tendre record per a totes les víctimes de la guerra incivil espanyola; un conflicte que no s’hauria d’haver produït mai.

    Un tendre record, també, per a tots els qui, un cop perduda la guerra, marxaren a l’exili. Als qui moriren de fred, de gana o de pena. Als qui sojornaren dins dels camps de concentració i als qui allà dins es quedaren.

    Un tendre record, també, per als qui s’enrolaren en les Companyies de Treballadors Estrangers o col·laboraren en la Resistència, perquè creien que si derrotaven el feixisme europeu cauria el nostre. Per als qui no ho aconseguiren i acabaren en un camp d’extermini.

    Pels qui patiren la crua repressió franquista, els depurats, els torturats, afusellats, els qui patiren un arbitrari consell de guerra… Un tendre record per a tots ells.

    I també, avui més que mai, un tendre record per a totes les dones i els infants que es quedaren aquí i que patiren de valent el negrefum del franquisme. Les dones, le nostres àvies, que aixecaren el país i visqueren amb la pena arrapada al cor fins que la mort vingué a buscar-les.

    Avui, més que mai, un tendre record per a tots ells.

    I, avui, més que mai: salut, lletres, cultura, República i llibertat!

Llagostera, 14 d’abril de 2023