Diari de l’exili, maig de 1939

Camp d'Agda
©Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà

Fa 80 anys, l’avi abandonava el camp d’Argelers -el camp du mépris- per anar a raure al d’Agda, al departament de l’Hérault, un lloc més digne que aquell horror que, afortunadament, pot deixar enrere. Aquests tres mesos, sobreviure, ha estat la millor recompensa.

Així ho explico a Quan calmin els mals vents, tornaré, al final del capítol titulat, El camp d’Argelers.

A primers de maig, s’acceleren les sortides i els avisen que aviat seran transferits a un altre camp, probablement al d’Agda, però no els diuen ni el dia ni l’hora, només que estiguin a punt. Recullen les quatre coses que els resten i en fan un farcell ben lligat, esperant ordres.

            Finalment, el 15 de maig de 1939, l’avi s’enfila dalt d’un llarguíssim comboi de camions replets de refugiats –en total en surten del camp sis mil quatre-cents trenta–, camí d’un futur incert i tot guanyant, de moment, una batalla, la de sobreviure a les penúries d’Argelers, força desmillorat per la pèrdua de vint quilos i amb una úlcera a l’estómac que tota la vida durà el record del camp, com ho faran també la gana, el fred i la por passades durant aquests interminables dos mesos i mig.

           El seu proper destí, el camp d’Agda, el camp dels catalans, un lloc en millors condicions.

              Adéu, maleïda sorra d’Argelers!

106852